T-Max rooftop tent – zašto je krovni šator bolji?

Koliko puta vam se desilo da vam devojka/supruga otkaže učešće na šatorskoj turi zbog nedostatka komfora koji nomadski smeštaj podrazumeva? Koliko puta ste se pri pomisli na spavanje na hladnoj i neravnoj podlozi radije opredelili za hotelsku sobu? Koliko puta vas je spopala muka od pomisli na čitavu proceduru montaže šatora (po kiši), ukucavanja klinova u podlogu tvrdu kao kamen, vađenja kompresora i naduvavanja dušeka? Šta biste rekli kada bi vam neko ponudio komfor hotelske sobe i slobodu i pokretljivost kampovanja? Utopija?

T-Max krovni šator

Ne, krovni šator.

Da je zaista tako, imali smo priliku da se uverimo u praksi, pošto nam je Likos za off-road avanture kluba ovog leta na testiranje ustupio najnoviji model T-Max krovnog šatora, čiji komfor i lakoća postavljanja na licu prekaljenog kampera (a i njegovih saputnik(c)a) razvlače osmeh od uveta do uveta. U njemu čak ni hrkanje ne smeta, prostora za tegljenje ima koliko hoćete, a veliki prozori vam omogućavaju pogled “s balkona” na sve četiri strane sveta, čak i ako napolju pljušti kiša. A ni leđa više ne bole.

Izuzetno praktičan

Naravno, pošto ovo nije plaćena reklama, već pokušaj da vam objektivno predstavimo iskustvo nekih mesec dana prespavanih u krovnom šatoru, po kiši, vetru, hladnoći, vrućini, na visinama od 70 do 1700 m i temperaturama od +5 do +30 C, otkrićemo vam i njegove loše strane, kojih svakako ima (doduše, daleko manje nego dobrih). Tokom testiranja je na krovu prešao oko 3000 km, od autoputa pri brzinama oko 120 km/h, do ekstremnog off-road truckanja, naginjanja i ljuljanja do uglova na ivici prevrtanja, kao i, naravno, provlačenja kroz sve vrste žbunja – od gloga i divlje ruže, do savijanja podebelih četinarskih grana po Karpatima. Njegov aluminijumski pod sve vreme je trpeo teret jednog stokilaša, a više od polovine vremena i jedne znatno lakše dame pride. Nakon svog tog maltretmana, još uvek je živ, i sem što je tu i tamo malo isprljan, nemam utisak da je u stanju vidno drugačijem nego što je bio kada su ga kinezi sklopili.

Ono što nam se dopada kod (T-Max) krovnog šatora je sledeće:

 • Lakoća postavljanja. Dovoljno je otvoriti ciradu i povući ga za merdevine naviše – mehanizam ga polukružnim pokretom za par sekundi dovodi u otvoren položaj. Treba samo još postaviti osam šipki koje drže nadstrešnice na sve četiri strane, što već trećeg dana postaje rutinska operacija za koju vam treba u proseku 5 sekundi po šipci (nadstrešnice su opcione, mogu biti i zatvorene, što može biti naročito korisno u slučaju jakog vetra).
Otvorite ciradu... Šator se otkriva Povlačite ga za merdevine... ...a ugrađeni mehanizam...
 ...sam sve postavlja...  ... na svoje mesto  Ostaje samo još da se postave držači nadstrešnica...  ... i možete da uđete u šator!
 • Odsustvo klinova. Ovo ne samo da ubrzava proces postavljanja, već čini da vam bude potpuno svejedno na kakvoj ćete podlozi parkirati – to može biti i pesak, šljunak, tvrda zemlja, čak i beton ili asfalt. Treba samo voditi računa da dobro iznivelišete automobil (doduše, ne treba voditi računa ništa više nego kada spavate u klasičnom šatoru).

Možete ga koristiti bilo gde...

 • Šator stiže sa dušekom debelim 5 cmUdobnost podloge. Savršeno ravna ploča sa dušekom debelim 5 cm taman je dovoljno meka da na njoj možete da spavate jednako udobno kao u krevetu. Nema buđenja noću usled žuljanja i bolova, potrebe za prečestim menjanjem položaja, a ujutro vam se iz šatora prosto ne izlazi.
 • Pun komfor, čak i internet...Posteljina stoji u šatoru kad je sklopljen. Bez obzira da li želite da spavate u vreći ili na čaršavu i da se pokrivate ćebetom ili jorganom, nemate briga ni oko svakodnevnog pakovanja posteljine, koju jednostavno možete, u položaju u kome ste ustali, da ostavite u šatoru i da ga tako sklopite (uključujući i razne sitnice po džepovima koje vam noću trebaju). To vam čak štedi i prtljažni prostor u automobilu, jer ne samo da u njemu ne stoji šator, već ni ostale stvari koje vam trebaju za noć.
 • Prozori na sve četiri strane šatora, zahvaljujući kojima se ne osećate klaustrofobično kao u klasičnim šatorima i možete da uživate u pogledu (naročito ako logorujete negde u lepom okruženju).

Panoramski pogled na sve strane...

 • Odignutost od tla. Činjenica da spavate na 2 (ili više) metra visine ne samo da vam daje bolji pregled okoline, već vam uliva i neku posebnu sigurnost, gotovo da se osećate kao da ste u smeštaju sa čvrstim krovom. Ne tangira vas muvanje divljih životinja oko šatora, potpuno ste zaštićeni od insekata i gmizavaca, a vlaga i jutarnja rosa vas takođe mnogo manje dotiču nego kada ste na zemlji.

Šta nam se NE dopada kod (T-Max) krovnog šatora:

 • Za pokret mora da bude sklopljen. Ovo je faktor koji posebno iritira ako ste više dana stacionirani na jednoj lokaciji, odakle pravite izlete. Čak i da skoknete kolima do najbliže prodavnice po hleb i mleko, prethodno morate da sklopite šator.
 • Odsustvo kukica i zakačaljki unutar šatora, što vam otežava postavljanje šatorske lampe ili kačenje bilo čega priručnog. Doduše, imate četiri džepa sa strane za sitnice, ali to nije to.
 • Problem obuće. Pre ulaska u šator, obuću možete da ostavite u kolima, nakon čega u nekoliko koraka koliko vas deli od merdevina manje ili više isprljate noge. Možete da je ostavite pored merdevina, gde može da pokisne, a možda i nestane. Ponajbolje je da je unesete u šator, tako što ćete se izuti kada se već popnete i pre unošenja staviti u za to pripremljenu najlon kesu.
 • Masa i gabarit za lagerovanje, što vam može zadati ozbiljan problem ako živite u manjem stanu bez podruma ili veće ostave. Sem toga, za samu montažu na krov trebaće vam nečija pomoć, jer njegovih 53 kg teško da ćete moći samostalno da podignete na krov i pravilno postavite.
 • Nekvalitetna cirada, što je priča za sebe (više u antrfileu na kraju teksta).
 • Organizacioni problemi koji mogu nastati u slučajevima kada neki organizator kampovanja nije predvideo da sama vozila mogu da uđu u prostor predviđen za postavljanje šatora (uz malo ubeđivanja, lako se reši – ili se šator rasklopi na parkingu).

T-Max u par reči

T-Max-ov dušek širok 140 cm pruža sasvim dovoljno prostora za širenje dve osobe, a ako se malo stisnete, bez većih problema u njemu mogu da spavaju i tri osobe. Samo platno je jako (višestruko deblje od onoga kod klasičnih šatora), zadovoljavajuće kvalitetne završne obrade, a svaki od četiri otvora poseduje i mrežicu za komarce (što znači da spoljašnji sloj možete da otvarate bez bojazni da će vam u šatoru ustrebati Autan). Doduše, ako otvorite sve četiri strane šatora, možete da se nađete malo na vetrometini, što je pitanje koliko će vam prijati za spavanje – mada u vrelim letnjim noćima čak ume da godi. Tokom testiranja izdržao je i noć sa jakim vetrom na 1700 m visine, mada je na momente zvučao kao da će se pocepati; nadstrešnice tada liče na krila i trpe veliko opterećenje, pa ih je po jakom vetru verovatno najpametnije sklopiti i prikopčati za osnovu.

T-Max na Čezavi

Ovo je model koji je deklarisan kao trosezonac, pa ga kao takvog treba i tretirati – koliko god dobro izdržao vetar i jaku kišu tokom testiranja (kap nije doprla u sam šator), ipak nije za zimske ili ekstremne uslove. Ono što je ipak ohrabrujuće jeste činjenica da čak ni ako imate rupe u ciradi kroz koje kiša dok je šator sklopljen dopire do samog šatora, njegova konstrukcija je tako osmišljena da su šanse minimalne da voda dopre do unutrašnjosti šatora. Dakle, kakav god pljusak da vas zahvati u fazi transporta, nema razloga da strahujete da ćete naredno veče spavati u mokroj posteljini.

Ako bi trebalo rezimirati subjektivni utisak korišćenja krovnog šatora na off-road putovanju, nema dileme da je zaista reč o kvalitativnom skoku u odnosu na iskustvo u klasičnom šatoru – kada svakog jutra ustajete odmorni i čili, orni za nove 4×4 avanture, to jednostavno nema cenu  🙂 . A mi smo se tako osećali sve vreme njegovog korišćenja  😎 .

Kod Likosa (011/397-5295) zadovoljstvo posedovanja ovako nečega košta 800 evra (naravno, članovi Jeep Kluba imaju 5% popusta, kao i na ostalu opremu iz Likos asortimana). Mnogo ili malo? Čini se – taman. Uzimajući u obzir da krovni šatori renomiranih zapadnih brendova često imaju ozbiljno četvorocifrene etikete, T-Max zaista čini da se osećate kako je svaki cent pametno uložen, slično kao i kada pazarite neko od njihovih više nego upotrebljivih vitla. Dobro je znati da jedan ovakav, doskora ezgotičan komad off-road opreme, sada može da se nabavi i u Srbiji.

 

A šta ćemo sa ciradom? 

Ciradu je bolje prekriti šatorskim krilom
Ciradu je bolje prekriti šatorskim krilom

Na žalost, pohvale izrečene za sam šator ne važe za ciradu, koja je ujedno i najslabija tačka čitavog paketa. Srećom, može se zameniti daleko kvalitetnijim alternativama (najjednostavnije je za to koristiti staro, dobro, vojno šatorsko krilo). Verovali ili ne, ciradi nisu došli glave ni žbunje ni trnje već – strujanje vazduha pri većim brzinama na autoputu! Zato bih rekao da jednostavno nije predviđena za vožnju brzinom većom od 100 km/h. Njena slaba tačka zapravo je loš konac, odnosno kvalitet ušivanja spojeva – kada jednom krene da se para, svaki kilometar koji provedete na putu pri brzini većoj od 100 km/h rasparani šav širi geometrijskom progresijom. Lepljenje lepljivom trakom ne pomaže, tako da ne treba traćiti traku. Dobar krojač verovatno bi mogao njene slabe tačke znatno da vam ojača i samim tim da od ovog prosečnog parčeta kineskog PVC-a napravi nešto mnogo izdržljivije. Ipak, topla preporuka je da, ako nabavite ovaj šator, trajnost njegove cirade osigurate nabavkom jeftinog šatorskog krila, koje biste imali montirano preko cirade dok ste u pokretu, učinivši je na taj način praktično neuništivom.

I njen rajferšlus će vam zadati dosta muka, jer je vrlo sklon zapinjanju. Zato strpljivo i (koliko je to moguće) nežno pri otvaranju i zatvaranju, da ga slučajno ne pokidate. Mi smo tokom 30 otvaranja i zatvaranja uspeli da ga održimo u životu.

 

2 thoughts on “T-Max rooftop tent – zašto je krovni šator bolji?”

 1. Pozovite Likos na neki od telefona datih u ovom tekstu ili kliknite na njihov baner kako biste sa njihovog sajta dobili ostale kontakt podatke. Za članove našeg kluba važi popust od 5%.

Leave a Reply