Sve za vaš džip u Likosu

Iskusni ofrouderi znaju da je džip kupljen od auto dilera (ili od prethodnog vlasnika koji ga nije koristio za ofroud vožnju) samo polazna osnova, sirov materijal od kojeg tek treba napraviti terenac. U tom procesu treba ga podići, ugraditi vitlo, snorkel, ojačati mnoge segmente, nabaviti terenske gume i brdo dodatne opreme koja će vašu ofroud avanturu učiniti bezbrižnom. Tek opremljen terenac je bezbedan terenac, vozilo kojim bez straha možete krenuti bilo gde i biti sigurni ne samo da ćete tamo stići, već i da ćete se odande vratiti – sopstvenim snagama.

Izbor dodatne ofroud opreme koja se može kupiti direkno od proizvođača veoma je sužen, cene su često neopravdano visoke, a kvalitet nije uvek vrhunski, iako se proizvođači svojski trude da nas ubede u suprotno. Zato se za dovršavanje naših terenaca pre upuštanja u neke ozbiljnije avanture po pravilu obraćamo prodavnicama specijalizovanim za prodaju dodatne ofroud opreme. Mesto sa najširim izborom takve opreme u Srbiji nesumnjivo je Likos, u ulici Voždovački kružni put 17  u Beogradu. Zato smo svratili do Likosa kako bismo proverili čega ima na lageru i prijatno se iznenadili bogatstvom izbora. Evo samo nekih stvari koje će vam sigurno, pre ili kasnije, trebati.

Dizalice (hi-lift jack)

Izbor dizalica

Onog trenutka kada nabavite (ili napravite) metalne branike za vaš Jeep, odnosno metalna uporišta za podizanje, hi-lift jack postaje nezaobilazan deo vaše opreme. Sa njim za samo nekoliko sekundi, na bilo kakvom terenu, svoj terenac možete izdići na neophodnu visinu, a možete ih i u nedostatku vitla i uz malu pomoć dodatnog lanca, iskoristi čak i za izvlačenje iz gliba kad ste zaglavljeni! Likos nudi hi-lift jack modele različite dužine i kvaliteta završne obrade.

Vitla (winch)

Izbor vitla

Vitlo je možda i najvažniji komad ofroud opreme za vaš terenac, naročito ukoliko ponekad u avanturu duboko u divljini krećete sami. Ako vam zatreba, a nemate ga, pritom ste i van mobilnog dometa, nemate izbora nego da se upustite u mukotrpno višečasovno kopanje ne biste li se odglavili, ili u avanturu traženja pomoći višekilometarskim pešačenjem. Posedovanje vitla daće vam posebnu dozu samopouzdanja i opuštenosti pri istraživanju, uz sigurnost da za vas na terenu nema nerešivih problema.

Likos nudi bogat izbor modela iz proizvodnog programa dva najpoznatija svetska proizvođača – Warn, koji važi za etalon kada je vrhunski kvalitet, pouzdanost i izdržljivost u pitanju (ali za koje treba i odvojiti pozamašnu svotu novca) i modele sve popularnijeg australijskog proizvođača T-Max, koji nudi pouzdane i trajne proizvode po vrlo popularnim cenama. U Likosu smo zatekli najzanimljivije modele oba proizvođača, tako da sigurno možete izabrati ono što odgovara kako vašem budžetu, tako i očekivanjima.

PEW 9500, izvanredno vitlo iz T-Max-ove Performance serije, sa laganim sintetičkim konopcem i bežičnim kontrolorom u osnovnom paketu
PEW 9500, izvanredno vitlo iz T-Max-ove Performance serije, sa laganim sintetičkim konopcem i bežičnim kontrolorom u osnovnom paketu
U želji da postanu konkurentniji sa cenom, i Warn je počeo da proizvodi niskobudžetnu Tabor familiju vitla
U želji da postanu konkurentniji sa cenom, i Warn je počeo da proizvodi niskobudžetnu Tabor familiju vitla
Warn Zeon - za one koji nisu spremni na kompromise kada su pouzdanost i performanse u pitanju
Warn Zeon – za one koji nisu spremni na kompromise kada su pouzdanost i performanse u pitanju

 

Ofroud svetla

Ofroud svetla

Kada se nađete u mrklom mraku šume, standardna svetla koja se koriste za osvetljavanje puteva u redovnom saobraćaju nisu vam dovoljna. Da vam slučajno neka skrivena terenska zamka ne bi promakla, neophodno je da nabavite posebna, ofroud svetla. Danas su najpopularnija LED svetla, u različitim formatima i različite snage. Postoje čak i modeli sa rotirajućim postoljem, koji se džojstikom okreću i osvetljavaju  vam prostor u krugu od 360 stepeni oko vozila.

Terenske gume

Terenske gume

Bez adekvatnih guma se u šumu ne kreće – nađete li se u blatu sa drumskim gumama, ostaćete bespomoćni čak i uz najsofisticiraniji sistem za kontrolu trakcije. Kod nas u klubu gotovo da nema akcije za učešće na kojoj nisu obavezne terenske gume, tako da je ovo problem koji ćete svakako morati da rešite pre nego što se priključite. Ako ste pristalica doktrine korišćenja dva seta točkova – sa drumskim gumama za svakodnevnu upotrebu, a sa kramponkama kada vikendom krenete negde ne teren, Likos vam nudi mogućnost da veoma jeftino dođete do Tagom protektiranih guma, koje će vam više nego solidno završavati posao u blatu (mada ipak ne nude udobnost na asfaltu ravnu nekim skupljim gumama renomiranih brendova).

Užad i trake za vuču

Užad i trake za vuču

Kada ste na ofroudu zaboravite na zakonom propisane sajle za vuču koje organi reda zahtevaju da imate kao deo obavezne opreme – za ofroud to jednostavno nije dovoljno dobro, tu su uslovi daleko ekstremniji, a zahtevi rigorozniji. Likos nudi razne dinamičke konope i trake, u širokom rasponu dužine i izdržljivosti, naravno, i u širokom dijapazonu cena. Preporučujemo da u svakom trenutku imate barem jedan od ovih proizvoda u Jeep-u, a neće škoditi da imate i više komada.

Ašovi i gumene “staze” za pesak

Ašovi i gumene staze

Ovo svakako spada u obaveznu opremu ako planirate vožnju po pustinji, ali vam itekako može biti korisno i za blato. Nije skupo, ne zauzima previše mesta u gepeku, pa neka vam se nađe.

Punjači akumulatora

Punjači akumulatora

Ako nosite sa sobom i rezervni akumulator (što je za ofroud više nego poželjno), taj akumulator s vremena na vreme treba i dopuniti da bi služio svrsi. Likos prodaje i više modela kvalitetnih brzih punjača akumulatora.

Kablovi za paljenje i sistem dvostrukih akumulatora

Kablovi

Još bolje nego nositi akumulator kao rezervni deo za slučaj da aktivni otkaže jeste nabaviti tzv. Dual battery sistem, uz pomoć kojeg povezujete oba akumulatora u jedinstven sistem napajanja potrošača vašeg džipa i kontrolišete režim njihovog punjenja. Ovo rešenje nije skupo s obzirom na koristi koje vam donosi. Ako pak to niste implementirali na vreme, ili vam zatreba da startujete motor kolegi koji je ostao bez struje, savremeni, jaki dizel motori traže i jake kablove, kakvi se u Likosu takođe mogu nabaviti.

Kompresori i prateća oprema

Kompresori

Vazdušni kompresor je takođe nešto bez čega se na teren ne kreće, samo je pitanje da li ćete se opredeliti za jeftiniju soluciju eksternog kompresora koji se priključuje po potrebi i uglavnom služi samo za dopumpavanje guma, ili ćete u vaš džip staviti ugradni kompresor, koji može obavljati više zadataka – između ostalog i funkciju obezbeđivanja neophodnog pritiska vazduha za pneumatske ARB blokade diferencijala. Koliko para, toliko muzike, rekli bismo.


Naravno, ovo je samo mali deo ponude Likosa. Kod njih možete nabaviti i metalne branike, krovne šatore (pogledajte naš test T-Max krovnog šatora iz Likosa), lift kitove (zavisno od modela), blokade diferencijala i raznu drugu ofroud opremu, a ono što je za članove KAUP-a posebno bitno – sa članskom kartom kluba ostvaruje se popust od 10%.

Svratite do Voždovačkog kružnog puta 17, jer letnja sezona stiže, a u njoj će vam gotovo sve što smo u ovom pregledu pomenuli zatrebati!

LIKOS
Voždovački Kružni put 17, Beograd
Tel. +381 11 3099955
www.likos.net
info@likos.net

Vazdušni jastuk kao alternativno sredstvo za podizanje

Šta stiže u paketu Gumeni kraj creva treba čvrsto prisloniti na izduv ... i podizanje JEEP-a počinje vrlo brzo

Ovo je jedan od najsigurnijih načina da podignete vaš Jeep ako iz bilo kog razloga ne možete da koristite hi-lift jack (bilo zato što nemate metalna uporišta, ili je podloga ispod vas previše meka). Vazdušni jastuk se naduvava izduvnim gasovima iz vašeg auspuha i dostiže punu visinu za samo nekoliko sekundi. Ukoliko ne možete da pokrenete motor, možete upotrebiti i kompresor za njegovo naduvavanje.

 

6 thoughts on “Sve za vaš džip u Likosu”

 1. Sa velikim interesovanjem citam materijal na ovom sajtu. Vozim 4×4 Hyundai Tucson, 2000 ccm CDRI, i ogromna mi je zelja da krenem put nekih planina. Znam da mi automobil bas i nije u najpozeljnijoj klasi za ovakve pustolovine, ali ipak..
  Sta mogu da ocekujem sa mojim vozilom, da li mogu da ugradim neki vitlo od ovih iz Likosa, uopste neki savet u vezi mog auta i avanture ovakve vrste? Bilo kakav savet za pocetak?

  Hvala unapred!
  Dusan

  1. Dušane, praktično nema vozila na koje nije moguće ugraditi vitlo, samo je pitanje konstrukcijskog rešenja, odnosno modifikacija koje treba uraditi na fabričkom braniku i masci (ili napraviti novi metalni branik). Najbolje da odete u LIKOS i konsultujete se sa njihovim mehaničarima oko eventualne ugradnje.

   Sa Hyundai-em nemamo baš nekog iskustva, nismo ih sretali na terenu, pa vam želimo sve najbolje u ispitivanju granica njegovih mogućnosti. Nažalost, vozila koja nemaju reduktor i ne mogu na neki jednostavan način da se podignu i pripreme za kretanje po terenu obično ne bivaju dugog veka ukoliko se koriste u terenskim uslovima. Imali smo recimo slučaj čoveka koji je nekoliko godina pokušavao da koristi Land Rover Freelander na terenu, uložio je silan novac u njega i na kraju shvatio da mu se više isplati da od toga odustane i da nabavi neki “punokrvan” terenac.

 2. Bas mi se svidja vase kompletno objasnjejne, interesuje me kakav je na terenu Mitshubisi pajero sport 3.0 benzinac i dali postoji mogucnost ubacivanja vitla i eventualno podizanje prednjeg trapa auta…na snegu sam vozio i stvarno je vrh, mada su mi gume za asfalt,ali po blatu jos nisam…. Unapred hvala

 3. Hello blogger, i must say you have high quality content here.
  Your page should go viral. You need initial
  traffic only. How to get it? Search for; Mertiso’s tips
  go viral

 4. Postovanje,

  zanima me na koji nacin se podize klirens kod terenaca i koja je otprilike cena?

  Hvala na odgovoru

  Pozdrav

  1. Zavisi od toga koliko se podiže. Za umereno podizanje (do 5-6 cm) uglavnom je dovoljno ili ubaciti duže (ili tvrđe) opruge, ili na postojeće opruge dodati poliuretanske distancere kojima se one produžuju, i staviti duže amortizere. Za ozbiljnije podizanje (tipa 10-15 cm, u zavisnosti od konstrukcije vozila) treba promeniti još dosta komponenti trapova (spone, itd.) i samim tim su i razlike u cenama lift kitova poprilično velike. Najbolje je da se obratite nekom specijalizovanom servisu koji pruža tu vrstu usluga.

Leave a Reply