Karpati po peti put!

Bila je ovo možda i naša najuzbudljivija i najživopisnija Karpatska ekspedicija do sada. Nabijena lepotom i osećajem monumentalnosti predela, adrenalinskim doživljajima i avanturom, osećajem neograničene slobode i plutanja po oblacima. Bilo je i rizičnih situacija, gde prostora za grešku nije bilo. Bilo je trenutaka gde ne možemo ni napred ni nazad, gde smo prepušteni sami sebi za pronalaženje rešenja. Ali nijednog trenutka nije bilo panike. Kroz sve smo prošli hladne glave, uvereni da nas ništa ne može zaustaviti.

Na grebenu Carkua

Trasa koju smo izvezli za 8 dana puta
Trasa koju smo izvezli za 8 dana puta

Sve se to odigralo na najvećem 4×4 “igralištu” u Karpatima, ogromnoj planinskoj visoravni u centralnom delu južnih Karpata koji formiraju planinski lanci Šurean, Čindrel, Lotruluj, Latoricej i Kapačini, gde vas s jednog na drugi kraj od “civilizacije” deli i po dvestotinak kilometara, a kroz čiju očaravajuću diviljinu se prostire mreža sastavljena od hiljada zemaljanih puteva i puteljaka koji prosto vape da budu otkriveni. U svemu tome, kao kakav nakit, mame vas lednička jezera, zelene livade pune gljiva, guste četinarske šume s tepihom od mahovine i vrletni kanjoni. Tu je i poslednjih godina najveći turistički “hit” Rumunije, novoasfaltirani put Transalpina, na koji se naslanja već dugo glavni hit za ofroudere, put Strategica, na kojem teško ispuštate fotoaparat iz ruku. Sve u svemu, bilo je to bez sumnje najlepše i najintenzivnije potrošenih 8 dana u Karpatima, gde smo ušli u jedan potpuno drugi svet, nedodirljivi za svakodnevicu. Oči nisu mogle da se nagledaju veličanstvenih predela i čuda, a zov za divljinom i daljinama se otkinuo s lanca i omamljujuće nas obuzeo.

Na Karpatima se dakle, kale pravi ofrouderi – onaj ko ovde bio nije, ne može se tim imenom zvati 🙂 Našu 1446 km dugu osmodenvnu epopeju započeli smo od veličanstvene planine Carku, nastavili preko beskrajnih Šureanu i Čindrel grebenova do Sibiua kao najdalje tačke našeg puta, a zatim skrenuvši unazad prošli još i Lotruluj, Kapačini i Latoricej planine, ukupno izašavši na 7 vrhova preko 2000 m! Slike koje gledate samo su bleda senka doživljaja. Zato nemojte iduće godine da dovodite sebe u situaciju da kada započnemo Karpatsku epopeju šerujete naše albume sa komentarima “pogledaj šta smo propustili” nego nam se pridružite u življenju punim plućima! 🙂

Video prelaska Carku grebena

Pogledajte kompletan album sa 150 fotografija

Leave a Reply