Препознати потенцијали за развој авантуристичког туризма на Ђердапу

Током августа одржали смо серију радних састанака са руководством Општине и Туристичке организације Мајданпек, као и разменили мишљења са експертима НП Ђердап, у жељи да заједничким напорима дефинишемо смернице будућег развоја авантуристичког туризма на подручју овог, највећег националног парка у Србији. Заједнички смо констатовали постојање огромног неискоришћеног потенцијала, где је туризам до сада развијан само у обалном подручју на Дунаву, док је ништа мање занимљиво залеђе увек остајало непознаница за посетиоце Ђердапа.

Sa domaćinima na Sokolovcu
Sa domaćinima na Sokolovcu

Наше домаћине смо упознали са досадашњи радом КАУП-а на популаризацији куриозитетних локација у НП Ђердап (као што је на пример кањон реке Брњице), и изложили конкретне идеје о томе како сматрамо да то треба чинити у будућности не би ли тај простор на (аван)туристичкој карти Србије добио место које заслужује. Дефинисали смо проблеме који стоје на путу снажнијем развоју Ђердапа и сложили се око тога у ком смеру треба усмерити напоре како би они били решени.

Vidikovac Ploče iznad Kazana
Vidikovac Ploče iznad Kazana
Jalovište rudnika Majdanpek
Jalovište rudnika Majdanpek

У склопу посете наш домаћин, председник општине Мајданпек Дејан Вагнер, уприличио нам је и обилазак копова рударскок басена Мајданпек, на најбољи начин илуструјући тврдње о потенцијалу ове општине и за тзв. “индустријски” туризам. Сложили смо се да и тај део туристичке понуде обогаћује већ иначе разноврсну понуду садржаја на подручју ове општине, која се поноси најстаријим неолитским насељем на тлу Европе, као и најстаријим рудником (такође из доба неолита), Рудном Главом, који још увек није доживео адекватно уређење и афирмацију на туристичкој карти Србије.

Površinski kop rudnika Majdanpek
Površinski kop rudnika Majdanpek

Сарадња КАУП-а и Мајданпека ће се свакако наставити и у будућности, а ми са наше стране можемо да обећамо да ћемо своја знања и искуства са простора Ђердапа и Хомоља на креативан начин ставити у службу ширег друштвеног интереса, како бисмо у мери у којој можемо допринели просперитету овог још увек недовољно познатог и посећеног дела Србије.

Leave a Reply