Dukat – Sretenjski karavan 2011

Zima je vreme neizvesnosti za ljubitelje 4×4 vožnje, jer nas pored karakteristika terena kojim se krećemo uvek prati neizvesnost koju donose meteorološke prilike. Nije nužno da padne veliki sneg da bi grebenski putevi visokih planina postali neprolazni – ono što količina padavina ne učini, nadoknadiće vetar, koji na pojedinim prevojima i stranama može da nanese i slojeve koji višestruko nadmašuju ukupnu debljinu snega u zavetrini.

Sretenjski karavan, koji se već drugi put održava na području planina krajnjeg jugoistoka Srbije, “preteći” da postane tradicionalan, upravo je priča o tome kako čovek udruženim naporima, čak i usred zime, svojim 4×4 vozilima može da savlada i najsurovije i najnepristupačnije planine…

Trasa oba dana Sretenjskog karavana 2011 (26. i 27. februar):

Sretenjski karavan 2011 – trasa
(kliknite da preuzmete GPX datoteku za vaš GPS)

Na poziv Mladena Stojanovića iz “Srebrne glave”, poznatog po uspešnom organizovanju letnjeg karavana po Staroj planini već više godina unazad, uputili smo se u petak, 25, februara na jug Srbije i u motelu Vranje pridružili ostalim učesnicima ove jedinstvene zimske avanture. Ovoga puta pored podrške Vladimira Zaharijeva, harizmatičnog predsednika opštine Bosilegrad, dobili smo i podršku njegovih kolega iz opštine Trgovište, koji su program prvog dana obogatili dvostrukim usponom na planinu, vodeći nas od Vranja do Trgovišta preko Zladovačke planine umesto asfaltnim putem.

Nakon kraćeg predaha u Trgovištu, ponovo smo krenuli put vrhova Dukat planine, ovoga puta u nameri da pređemo od prošle godine znani grebenski put preko Golemog vrha i Karamanice do Bosilegrada. Uzbuđenja i neizvesnost nisu izostali, uz jedinstveni ugođaj vožnje kroz snežni sumrak na tek nešto manje od 2000 m visine…

Silaskom u Bosilegrad i zajedničkom večerom sa našim domaćinom Vladom Zaharijevim završen je prvi dan, ali ne i uzbuđenja koja nam može prirediti zimsko istraživanje Dukat planine – sutradan smo se vratili do Trgovišta potpuno drugom trasom, krenuvši od Bosilegrada okomito uzbrdo ka selu Paralovu, prošavši zatim obroncima Crnooka, najvišeg vrha Dukata.

Bilo je prilike i da priskočimo prijateljima u nevolji…

Za kraj, obišli smo i Vražji kamen kod Trgovišta, mesto oko koga se pletu mnoge legende, gde postoji i crkva Svete Bogorodice iz 14. veka:

Dinamične, umereno zahtevne planinske trase i dva sjajno ispunjena dana sa 200 km nepomućenog off-road užitka su najbolja preporuka da na Sretenjski karavan dođemo i sledeće godine!

Dodatni resursi:

Pogledajte foto galeriju sa 94 fotografije ovogodišnjeg Sretenjskog karavana…
Oficijelni putopis Mladena iz Srebrne Glave o karavanu (odlično napisano!)

Leave a Reply