Jeep Club Belgium u Srbiji

Ispod Zborišta sa pogledom na Zaovinsko jezero

U periodu od 16. do 22. aprila bili smo domaćini petnaestočlanom timu Jeep Club Belgium na nekim od najlepših 4×4 terena koje Srbija ima – području planina Tare i Zlatibora. S obzirom da su svi učesnici doputovali u najsposobnijem terencu iz Jeep proizvodnog programa – Jeep Wrangler Rubicon-u (6 dugačkih i jedan kratki), razloga za “poštedu” nije bilo – pet nezaboravnih 4×4 trasa bilo je izuzetno dinamično, nabijeno adrenalinom i brojnim izazovima, uključujući i prilike da se upotrebe vitla. Sredina aprila pružila nam je priliku da u svakom danu iskusimo sunce, sneg, vlažne livade, blato, kamenjar, guste četinarske šume i prelepe vidike na pašnjacima, tako da su naši gosti nakon prolaska 5 originalnih trasa koje su obuhvatile do sada nepoznate off-road tajne Tare i Zlatibora svoje iskustvo okarakterisali kao “fantastično” i “nešto što nismo nigde doživeli za 20 godina bavljenja off-road-om”.

Članovi Jeep Club Belgium na Zlatiboru
Članovi Jeep Club Belgium na Zlatiboru
Planinska kuća Tara
Planinska kuća Tara

Tokom većeg dela ovog perioda smeštene u planinskoj kući “Tara” na Kaluđerskim Barama, trasa ih je svakog dana vodila na različitu stranu i svaki dan je imao specifičan karakter. Prvi dan je bio prilika da se na 102 km dugoj trasi upoznaju vidikovci i udaljeni delovi Tare, sa tek nešto malo terenskih izazova na samom početku, pri ulasku u šumu od Račanske Šljivovice. Kroz područje najgušćih šuma ove planine stigli smo do Mitrovca, produžili ka vidikovcu Banjska stena, a zatim preko Aluge i zaseoka iznad Rastišta stigli do Predovog krsta, gde je naš domaćin Milenko Josipović priredio vrhunski etno ručak u prijatnom ambijentu planinarskog doma. Nakon ručka, obišli smo i vidikovac na Bilješkim stenama, a zatim se, preko prevoja Krntija, uputili ka Zaovinskom jezeru i vratili do Kaluđerskih bara. Pokušali smo da izađemo i na Veliki stolac, najviši vrh Tare, ali nas je iznenadio smet u završnici uspona, neuobičajen za ovo doba godine.

Ni ovakve kaljuge za Rubicone nisu bile problem

Drugi dan doneo je najdinamičniju trasu na turi – 86 km stalnog penjanja i spuštanja po izazovnom terenu koji je uključivao i kamenjar, blato, uske prolaze gde je potrebno pokazati i dosta vozačke veštine, kao i ekstremne nagibe gde kvaliteti pneumatika, kao i blokada kojima su rubikoni opremljeni dolaze do izražaja. Ručak je uprličen u Kačari na Mitrovcu, a trasa nijednog momenta nije bila monotona – od prelepih borovih šuma između Kaluđerskih Bara i Tarabića, preko Dobrog polja, Ivićkog oglavka, Zborišta, Oštrelja, Ovsjeka, brane Zaovinskog jezera, Mitrovca i nazad ka Kaluđerskim barama preko Carevića visa.

Na Sokolarici

Treći dan je bio malo relaksiraniji – sa jutarnjim obilaskom Sokoline i vidikovca Sokolarica iznad kanjona Rače, zatim manastira Rača, da bi se dan završio petočasovnom plovidbom kroz veoma atraktivni kanjon Drine. Naravno, uz roštilj koji je bio priređen na samom brodu.

Opuštanje na plovidbi kanjonom Drine

Vreme je da se upotrebe vitla...Četvrti dan doneo je pravo malo putovanje sa Tare preko Zlatibora do Mokre Gore. Jutro je počelo praktičnom vežbom u korišćenju vitla kojim smo uklonili jedan veći panj sa puta, kao i izvukli vozila sa lošijim pneumaticima pri prelasku potoka, što je taman bilo dovoljno da učesnici ogladne i željno dočekaju “brunch” pored vodenice na izvoru reke Solotuše. Odatle smo produžili preko Kremana ka Zlatiboru, prošavši jedan vrlo atraktivan prelaz preko reke Kamišne na Malinjaku, a zatim obroncima Semegnjevske gore i preko Gušterice i Jovinog groba grebenskim putem se spustili do Mokre Gore i Drvengrada, gde su u autentičnom etno ambijentu ovog hotela proveli petu noć.

Jeepovi se spuštaju ka Kamišni

Peti dan je podrazumevao više asfalta, ali neki atraktivni off-road detalji na kamenjaru, kao i vrlo uzbudljiv gaz reke na Crnom Rzavu i njega su učinili nezaboravnim. Uz puno spuštanja i penjanja, put nas je vodio dolinom Krsmanskog potoka ka Semegnjevu, odatle ka Jablanici kroz kanjon Crnog Rzava, iz Jablanice na Tornik, najviši vrh Zlatibora, a sa Tornika obroncima Čigote ka Gostiljskim vodopadima i Sirogojnu, čijom posetom je zaokružen program boravka na području Tare i Zlatibora. Na kraju petog dana, čitav konvoj je otputovao za Beograd, gde su proveli još jedan dan u upoznavanju prestonice, pre nego što su 23. aprila, puni utisaka i memorijskih kartica svojih aparata i video kamera, otputovali kućama, nedvosmisleno rešeni da se još koji put vrate u Srbiju.

Hendrikov Jeep izlazi iz Crnog Rzava

Ovo je samo jedno od putovanja koje smo tokom prethodnih desetak godina organizovali za grupe ofroudera iz čitave Evrope. Pogledajte slajdšou sa ove ture :

ili galeriju sa preko 200 fotografija

One thought on “Jeep Club Belgium u Srbiji”

Leave a Reply