Koja je razlika između ofroudera i overlendera?

napisao: Aleksandar Veljković

Za definisanje svojih avanturističkih pasija obično koristimo neke strane termine, što je na neki način logično za stvari koje nisu izmišljene u Srbiji. Za ljude koji poseduju terenska vozila i dotična s vremena na vreme voze i van asfalta odomaćeno je da se nazivaju ofrouderima. Postoji još jedan termin koji je daleko manje pustio korena kod nas, a koji se obično vezuje za ljude koji su nekim ekspedicijskim vozilima krenuli na neku dugoprugašku avanturu oko sveta – overlenderi. Međutim, ovaj termin je jako pogodan da se podvuče jedna bitna razlika u pristupu i motivaciji, a ne samo da se definiše oprema vozila i dužina putovanja. Kako su do sada kod nas svi nazivani ofrouderima, u istom loncu su se našli ljudi veoma raznorodnih interesovanja, često i međusobno nespojivi.

Za mene mnogi ofrouderi u Srbiji smatraju da sam arogantan, da neću da se “družim” sa ekipom. No to je, rekao bih, posledica nerazumevanja suštine. Ja zaista nemam ništa protiv njih. Ali u isto vreme nemam ni bilo šta zajedničko sa njima. Komad metala sa pogonom na sva četiri točka nije dovoljan zajednički imenitelj da bi se moglo reći da delimo istu pasiju. Mene automobili kao automobili apsolutno ne zanimaju. Ne palim se na trke, ne diže mi se na blato, 4×4 ronjenje i odmeravanje čiji je tvrđi (mislim, ko ima robusniji trap). Ono što mene zanima jeste priroda, geografija. Daljine i nepoznanice, otkrivanje skrivenog. Divljina. U tom kontekstu, 4×4 vozilo je samo SREDSTVO za zadovoljenje tih interesovanja, kao što se ona mogu zadovoljavati i na biciklu, pešice, ili na skijama. I ne smatram da je ijedan od tih načina gori, samo su različiti i svaki ima svoje dobre i loše strane. A da bismo od doživljaja prirode dobili maksimum, optimalno je da ih kombinujemo, čak na jednom te istom putovanju, odnosno istraživanju. Smatram da svaki put kada nam mozak funkcioniše jednokanalno gubimo, nužno deo doživljaja propuštamo.

Na Dunavu

Dakle, ako mi dozvolite, reći ću za sebe da nisam ofrouder, već overlender. Land = zemlja, over = preko. Istraživač dugoprugaš, kome su tehnički aspekti vožnje apsolutno u senci geografske motivacije i prirodnih kuriozioteta, a tehničko opremanje vozila apsolutno u funkciji racionalnog konfigurisanja za duga putovanja po najrazličitijim vrstama terena (uključujući čak i asfalt kao potpuno validnu opciju na putovanju). I zbog toga nema svrhe da me zovete na razne relije i džipolome, jer mene to nikada nije zanimalo. To je od mog načina razmišljanja jednako daleko kao što je verovatno od vašeg načina razmišljanja daleko želja da otkrijete novi prolaz preko nekog planinskog prevoja gde će vam se usijati kartica fotoaparata od lepote predela, ili živopisnu prečicu između dva vidikovca negde duboko u divljini. Ili da uživate u samoći pod zvezdanim nebom slušajući pucketanje logorske vatre i žubor potoka.

Ne volim narodnjake, volim tišinu, i neku “čudnu” muziku. Ne jedem vola na ražnju, radije pasem biljke. Ne pijem pivo, više volim vino, a i izvorska voda je ok. Ne volim masovke, više volim društvo male, ali probrane ekipe oko vatre. Volim da delim vreme sa ljudima kojima ne moram previše da objašnjavam, i opet im je sve jasno. I nije mi svejedno kako će izgledati okolina ujutro kad se u šatoru probudim. Svoje đubre nosim sa sobom, odsekao bih ruku onome koga vidim da baca papiriće kroz prozor po prirodi, a učiniću sve što je u mojoj moći da trava na livadi preko koje sam prešao i dalje ostane zelena, umesto prekopana kao da je upravo čitava armija krtica izvršila invaziju. Gazim lagano, tiho, što tiše, što i od drugih očekujem. Meni je terenac u službi prirode, a ne obrnuto.

Jednostavno, ofrouderi i overlenderi su dva naizgled slična, ali suštinski potpuno raznorodna sveta, i neka tako i ostane, biće bolje za sve. Onima koji sebe pak prepoznaju kao overlendere, moja vrata su širom otvorena i verujem da imamo mnogo lepih stvari da podelimo u budućnosti. Naše zborno mesto je ona imaginarna tačka na horizontu gde se spajaju nebo i zemlja, poznato i nepoznato, a naš cilj je traganje i otkrivanje. Dobrodošli u čarobni svet zanimljive geografije  🙂 

U Karpatskim daljinama

 

2 thoughts on “Koja je razlika između ofroudera i overlendera?”

  1. U potpunosti se slažem sa svim napisanim!
    Naravno da se i u praksi toga pridržavam a ne samo na papiru.
    Jedina razlika što se mene tiče je i ljubav prema vozilima tako da moje terensko vozilo za mene ne predstavlja samo komad metala već vernog saputnika na svim putovanjima koji mi u nekim situacijama više pomogne nego saputnici! :-)))

Leave a Reply