Homoljsko-Kučajske zimske čarolije

Tokom januara 2016. godine smo na Homoljsko-Kučajskom području bili vrlo aktivni, dokazavši u više navrata da nadaleko čuveni Kučajski smetovi ne moraju biti prepreka za prolaz preko ovog prostranstva impozantne divljine istočne Srbije. 10. januara smo, u saradnji sa prijateljima iz kluba Resava 4×4 i etno domaćinstvom Milanović iz Lipovice u konvoju od 13 terenaca uspeli u osvajanju Beljanice, iako dubina snega na prilazima vrhu nije bila nimalo naivna.

Bilo je prilike da se zađe i dublje u Kučajske planine, do Mikuljskog manastira, Velike Brezovice i Valkalucija, i to u više navrata. Sredinom meseca je pao novi sneg, za koji su tvrdili da je konačno odsekao unutrašnjost Kučaja od ostatka sveta, ali smo se 24. januara potrudili da dokažemo da to nije tačno. U nezaboravnoj vožnji kroz mek, rastresit pršić stigli smo ne samo do vodopada Prskalo i Valkalucija, već smo prešli celu dužinu Male Brezovice i preko Troglan Bara stigli do Pasuljanskih livada. Bilo je to pedesetak kilometara čistog zimskog ofroud zadovoljstva! Pogledajte u ovom kratkom videu kako je protekla ta vožnja:

Jahati mek, paperjast sneg desetinama kilometara kroz četinarske drvorede, u svetoj tišini zime koja je istovremeno blažena i zastrašujuća, osećaj je koji se ne može uporediti s bilo kojim drugim ofroud iskustvom. U takve uslove se ne kreće bez vitla, i bez barem još jednog vozila. Dok je u letnjim uslovima zaglavljivanje izuzetak, ovde je to pravilo, i spremite gurtne, daljinac od vitla i lopate da vam budu pri ruci, jer će vam sigurno ustrebati barem negde.

U prethodnom krugu, 12. januara, uspeli smo da obiđemo čitav Kučaj. Doduše, snega je bilo veoma malo, što nam je značajno olakšavalo kretanje.

Tokom svih tih zimskih tura naša sigurna baza bilo je etno domaćinstvo Milanović u Lipovici, gde smo u pravom domaćem ambijentu za koji su zaslužni izuzetno ljubazni domaćini uživali u savršenom komforu, miru i zdravoj hrani. Lipovica je sjajno strateški pozicionirana, tako da može biti polazište za pregršt različitih 4×4 avantura na području Kučaja (sa Beljanicom) i Homoljskih planina.

Kurioziteti ovoga kraja svakako su i vodopad u Lisinama i Resavska pećina, koje nismo propustili da posetimo. Za razliku od prethodnih godina, kada se sezona poseta Resavskoj pećini završavala 1. novembra, sada je ona otvorena za posetioce preko cele godine.

Sve u svemu, niti je skijanje jedina stvar koja se zimi može raditi, niti se na Kučaju završava 4×4 sezona sa prvim snegom. Postaje, doduše, neizvesnije i zahtevnije, ali u tome je čar  😎

Leave a Reply