fbpx

This page shows only our informal club tours, and occasionally also some of the tours from the Rustika Travel calendar. For a full list of Rustika Travel 2019/2020 tours, visit Rustika Travel website.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Stara planina – u pohode Koprenskom vodopadu

3. July 2015. @ 16:00 - 5. July 2015. @ 22:00 CEST

Kod Kaca kamena na Bugarskoj granici - odavde kreće pešački pohod ka Koprenskom vodopadu
Kod Kaca kamena na Bugarskoj granici (foto Dragan Ćirković)

I 4×4 učesnici priključiće se pohodu na Staru planinu koju KAUP organizuje prvog vikenda jula (pogledajte detaljnu najavu ovde). Idemo do nedvosmisleno najlepšeg dela Stare planine, doline Dojkinačke reke, odnosno Arbinja, gde ćemo kampovati. Pešaci će odatle, krećući se uz reku, obići najatraktivnije vodopade i popeti se na Tri Čuke, a nama motorizovanima će se pružiti prilika da na relativno lak način stignemo do najnepristupačnijeg i najvišeg vodopada Stare planine, Koprenskog, visokog čak 100 metara.

Koprenski vodopad, gornja kaskada
Koprenski vodopad, gornja kaskada (fotografija preuzeta sa sajta pirotskevesti.rs)

Ovaj vodopad nalazi se visoko nad prašumskom dolinom reke Jelovice, pod samim gotovo 2000 m visokim zaravnjenim platoom vrha Koprena. Mi ćemo našim terencima stići do Kaca kamena, na samoj granici sa Bugarskom, a onda ćemo, probijajući se pešice grebenom preko ne baš lakog terena (strmina, kleka, kamenjar) uložiti dodatni napor kako bismo stigli do samog vodopada (za to će nam sigurno trebati još par sati pešačenja).

Drugog dana ture, kada pešačka ekipa bude išla do Rsovaca i prolazila kanjon Vladikine ploče, mi ćemo krenuti na vrlo atraktivan uspon ka Vrtibogu preko Kovačeva, odakle ćemo se spustiti na Zavojsko jezero i sa ostatkom KAUP-a ponovo sastati u Pirotu. Prelazak grebenom do Vrtiboga je uvek izuzetan doživljaj, nešto u šta se neizostavno upuštaju svi ofroud karavani i ekspedicije koje posećuju Staru planinu.

Napomena: Uspon preko Kovačeva spada među tehnički zahtevnije, tako da nije za “lite” terence. S obzirom da tu po pravilu ima manje ili više blata, veoma je poželjno da imate MT gume (ili vitlo kojim biste se izvlačili u slučaju potrebe).

U širinama grebena koji vodi ka Vrtibogu
U širinama grebena koji vodi ka Vrtibogu

Iz Beograda krećemo u petak, 3. jula u 16 h sa parkinga iza Sava Centra, a vraćamo se u nedelju 5. jula u večernjim časovima. Obe noći kampujemo u Arbinju. Ukoliko ste zainteresovani da nam se pridružite, molio bih da mi to javite na telefon 064 1159852 ili mejlom na sale@serbianoutdoor.com.

Details

Start:
3. July 2015. @ 16:00 CEST
End:
5. July 2015. @ 22:00 CEST
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , ,

Organizer

KAUP
Phone
+381 64 1159852
Email
sale@serbianoutdoor.com
View Organizer Website

Leave a Reply

Leave a Reply